CPL Beroepspiloot worden

Beroepspiloot Commercial Pilot License CPL

Heb jij altijd al de droom gehad van jongs af aan om piloot te worden? Wil jij van jouw hobby werk maken? Dan is de opleiding Commercial Pilot License (CPL) perfect voor jou. Met dit professionele vliegbrevet open jij de deuren voor een baan als piloot. Zo mag jij mensen en/of goederen van punt A naar B vliegen. Kortom – een droom die uitkomt. De CPL opleiding wordt aangeboden in twee variaties, namelijk: de CPL-MEP en de CPL-SEP. Tijdens de CPL-SEP leer jij commercieel te vliegen in een eenmotorig vliegtuig; de CPL-MEP leert jou commercieel te vliegen in een tweemotorig vliegtuig.

Commercial Pilot License (CPL) vliegbrevet: word beroepspiloot

Om te beginnen aan de Commercial Pilot License moet jij wel voldoen aan enkele eisen. Zo moet men minstens beschikken over een Private Pilot License (PPL), maar ook 150 uren hebben gevlogen, een Night Rating hebben (het is ook mogelijk om dit te integreren in de CPL opleiding) en Medische Klasse I gekeurd zijn. Als deze eisen zijn voldaan dan kun jij beginnen aan de CPL opleiding. Onder begeleiding van één van onze ervaren vlieginstructeurs leer jij onder andere instrumentvliegen en navigatie. Jij wordt in minimaal 25 uur (waarvan minimaal 5 uur in een simulator) klaargestoomd voor jouw eigen Commercial Pilot License. Tijdens de SEP versie van de opleiding vlieg jij in een DV-20 en Piper PA28RT; tijdens de MEP versie van deze opleiding leer jij vliegen in een DV-20 en een DA42 Twinstar (tweemotorig vliegtuig).

Praktijk Lessen

Om jouw opleiding succesvol af te ronden moet jij een minimaal aantal uren vliegen, 25 uur om precies te zijn.

25 uur vliegen:

 •  Minstens 25 uur DBO (dubbel besturingsonderricht)
  • Navigatie
  • Instrumentvliegen
  • Procedures zoals bij PPL examen (hogere standaard dan bij PPL).
 • Minstens 5 uur simulator

Dit is natuurlijk de minimaal benodigde aanpak voor het praktijkprogramma.

Theorie Lessen

Naast het commercieel leren vliegen moet jij natuurlijk ook de nodige theorielessen volgen om jouw CPL vliegbrevet te halen. Deze vakken kunt u onder andere volgen bij Orbit Groundschool.

Medische Keuring

Geen piloot kan vliegen en zijn CPL behalen zonder medisch gekeurd te zijn aangezien een goede gezondheid een belangrijke eis is in de luchtvaart.

Bij Wings over Holland raden wij jou aan om jouw Medische Keuring klasse II te halen bij Aeglia. Dit medische center zit op Lelystad Airport dus is in de buurt voor iedereen die zijn vliegbrevet bij ons wilt halen.

Vrijstellingen CPL Opleiding en Vervolgopleidingen

Het is ook mogelijk om een paar vrijstellingen te krijgen voor de Commercial Pilot License opleiding als jij aan enkele eisen voldoet. Indien men een verklaring heeft van een Basic Instrument Flight Module of een Instrument Rating (IR) dan vervallen er enkele modules zoals het instrumentvliegen. Als jij eenmaal jouw Commercial Pilot License op zak hebt dan bied Wings over Holland diverse opleidingen aan waarmee jij jouw brevet kan uitbreiden. Deze opleidingen zijn onder andere:

 • CPL-MEP: Wordt commercieel piloot op een tweemotorig vliegtuig.
 • Flight Instructor: Ga een stap verder en wordt een vlieginstructeur die de volgende generatie aan piloten opleidt.
 • Frozen ATPL: Word beroepspiloot in de grote luchtvaart.

Wil jij graag beginnen aan een CPL opleiding én ben jij nieuwsgierig naar de prijzen etc.? Bekijk dan hier de factsheet van de CPL-SEP en CPL-MEP voor meer informatie.

Vlieginstructeur worden

Het is ook mogelijk om na het behalen van jouw brevet een vlieginstructeur te worden. Tijdens deze opleiding leer jij alle kneepjes van het vak als het gaat om het opleiding van een nieuwe generatie aan piloten. Ook is het mogelijk om als vlieginstructeur jouw vliegbrevet uit te breiden met meerdere opleidingen. Voor meer informatie over onze verschillende opleidingen kunt u hier klikken.

Meer informatie?

Heb jij na het lezen van deze pagina nog vragen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!