Warbird T-6 Texan

North Amerian T-6 Texan

Het is een unieke ervaring in Europa: ervaar zelf hoe het is om te vliegen in een North American T-6 Texan. Dit vliegtuig werd tijdens de tweede wereldoorlog veelal gebruikt en kreeg toen ook de bijnaam “The Pilot Maker”. Vanaf de jaren 30 tot en met de jaren 70 werd deze warbird operationeel ingezet. Dit prachtige vliegtuig heeft een uniek geluid, 600pk stermotor en een intrekbaar landingsgestel. In 2016 haalde Wings over Holland één van deze toestellen naar Nederland en vanaf 2018 mag jij hem zelf ervaren.

Eerste Vlucht

De North American T-6 Texan landde in September 2016 op vliegveld Lelystad om deel uit te maken van de vloot van Wings over Holland. Onder leiding van Luuk werd de Texan vanuit Zweden naar Nederland gevlogen. Nadat de Texan landde heeft deze warbird nog een paar kleine vluchten gemaakt, maar kort er na ging hij in onderhoud. Na één jaar onderhoud was hij dan eindelijk klaar en het resultaat is geweldig. In zijn nieuwe kleurenschema (Koninklijke Nederlandse Marine) kwam hij op vrijdag 15 September dan eindelijk weer naar buiten om zijn motor op te starten.

Kort nadat de Texan voor het eerst weer zijn motor had opgestart stond al zijn eerste vliegshow op het programma. Op 16 September maakte hij zijn eerste vlucht naar de Heldair Show Maritiem op Den Helder Airport en Maritiem Vliegkamp de Kooy. Tijdens de show heeft de T-6 Texan vooral statisch gestaan aangezien er nog geen demo programma gecreëerd is voor deze warbird; iets wat vanaf 2018 wel het geval is. Vliegtuigfotograaf Ben Ullings was ook mee en heeft zeer mooie foto’s kunnen maken van de eerste vlucht.

Interne opleidingen voor de Texan

Nu de Texan weer klaar is om te vliegen gaan wij eerst intern vlieginstructeurs Ruud en Devi opleiden. Arie Bogaerds Jr. zal de laatste maanden van 2017 zijn ervaring overbrengen naar deze twee instructeurs. Zo kunnen zij in 2018 iedere piloot die interesse heeft in het vliegen met de Texan kunnen begeleiden. Vanaf 2018 gaat Ruud ook werken aan een demo programma voor de Texan. Zo kun jij tijdens vliegshows zien wat deze warbird allemaal in zijn mars heeft.

Wanneer mag ik vliegen in de T-6 Texan?

Al deze informatie is natuurlijk gaaf om te lezen, maar wanneer mag jij nou vliegen in de T-6 Texan? Het antwoord: snel! Nadat onze vlieginstructeurs zijn opgeleid in het vliegen van de North American T-6 Texan zijn zij klaar om jou te laten vliegen in dit toestel. Vanaf 2018 mag jij, onder begeleiding van Devi of Ruud, vliegen in de Texan. Wat mag ik dan precies doen? In het begin zal men vliegen met onze vlieginstructeurs, maar wij zullen ook een kleine opleiding aanbieden. Zo kun jij de Texan ook zelf huren en alleen besturen.

Heb jij interesse om te vliegen in onze Texan? Neem dan nu contact met ons op!