Lelystad Airport heeft meer stikstofrechten gekocht dan nodig en geeft deel terug

Lelystad Airport heeft meer stikstofrechten gekocht dan nodig en geeft deel terug

BRON: “https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/322478/lelystad-airport-heeft-meer-stikstofrechten-gekocht-dan-nodig-en-geeft-deel-terug

Dat zei algemeen-directeur Jan Eerkens van Lelystad Airport donderdag tijdens een bijeenkomst in de nieuwe terminal van het vliegveld. Daar werd de aftrap gegeven voor het jubileumjaar, omdat de luchthaven dit jaar 50 jaar bestaat. Eerkens bevestigde daarbij dat hij de overtollige stikstofruimte wil aanbieden aan agrarische bedrijven in Flevoland en Gelderland, die sinds 2019 in onzekerheid verkeren over hun uitstoot. Dat jaar vernietigde de Raad van State de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), waarmee eerdere kabinetten de uitstoot op termijn pas wilden compenseren.

De aankoop van de boerderijen ligt gevoelig. De Tweede Kamer wil dat de koop ongedaan wordt gemaakt, de provincie Gelderland wil niet dat Gelderse boerderijen een probleem bij de buurprovincie oplost terwijl er binnen de eigen grenzen ook een stikstofprobleem is.

Natuurvergunning

Mocht Lelystad Airport opengaan, dan is er alleen een stikstofoverschot tot maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen van de eerste uitbreidingsfase. Maar niet voor de 45.000 bewegingen, die volgens eerdere plannen pas rond 2040 zouden worden bereikt.

Met de opkoop van de stikstofrechten hoopt Lelystad Airport te hebben voldaan aan de voorwaarde om een natuurvergunning te kunnen aanvragen. Het is volgens Eerkens aan minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) om een tweede probleem op te lossen: een lage vliegroute bij Lemelerveld (Overijssel). Daar komen dalende vliegtuigen vanuit Duitsland richting Lelystad op 1,8 kilometer hoogte over, maar dat is voor Overijssel niet acceptabel.

Harbers zijn voorganger Cora van Nieuwenhuizen zei eerder dat een oplossing niet mogelijk is, omdat er ook verkeer richting Schiphol hoger over Lemerlerveld komt. Maar volgens een medewerker van Luchtverkeersleiding Nederland wordt hier hard aan gewerkt en lijkt het wel mogelijk te zijn om de vliegroute iets hoger te leggen.

Snel duidelijkheid

Directeur Eerkens en eigenaar Luuk van Hooijdonk van vliegbedrijf Wings over Holland zeiden beiden dat er snel duidelijkheid moet komen of Lelystad opengaat voor vakantievluchten. “We staan als bedrijf maar ook als luchthaven op een Tsplitsing. We kunnen niet linksaf, we kunnen niet rechtsaf, we weten niet wat er gaat gebeuren. Diep in mijn hart hoop ik dat de grote luchtvaart niet komt, maar als die er komt weet ik het liever vandaag dan morgen,” aldus Van Hooijdonk