Warbird op bezoek

Warbird op bezoek

Deze week hebben wij een bijzondere gast bij Wings over Holland: de Cessna O-2 Skymaster. Onze vliegschool heeft dus even de zorg over dit prachtige toestel vanuit Teuge. Deze Cessna, origineel een Cessna Skymaster, heeft lang in dienst gezeten van het Amerikaanse leger. Vanaf 1967 tot 2010 heeft dit vliegtuig onder andere ‘Forward Air Control’ en ‘Psychological Warfare’ missies gevlogen. De Skymaster was deel van de volgende afdelingen:

 • The U.S. Air Force
 • U.S. Navy
 • U.S. Army
 • South Vietnamese Air Force (VNAF)
 • El Salvador
 • California Department of Forestry and Fire Protection

 

Cessna O-2 Skymaster

 

De Cessna O-2 Skymaster in Amerika

Zijn grootste rol speelde deze warbird in de Vietnamese oorlog (1954-1975). In 1967 werd hij gemaakt en gebracht als de vervanger van zijn oudere broer, de Cessna O-1 Bird Dog. Er werden twee types gemaakt van de Skymaster, namelijk, de O-2A en de O-2B. De Cessna Skymaster O-2A werd gemaakt voor ‘Forward Air Control (FAC)’ missies. Toch zou de O-2A vervangen worden voor de nieuwere OV-10’s voor FAC missies. Uiteindelijk werd er besloten om de O-2A toch nog te gebruiken voor nachtelijke verkenning aangezien de OV-10’s cockpit te veel licht gaf. De O-2B kreeg grote speakers en folder dispensers voor ‘Psychological Warfare’ missies.

In 1983 werden er zes van deze vliegtuigen vanuit de U.S. Air Force overgedragen aan de U.S. Navy, maar uiteindelijk verving de T-34C Turbomentor de Skymaster in de marine. Op den duur zijn er ook twee Skymasters overgedragen aan de U.S. Army aan het einde van de jaren 90. Er zijn nog een paar ontmantelde O-2 Skymaster’s in opslag op de Davis-Monthan basis in Arizona. De twee overgebleven O-2’s werden nog gebruikt op Laguna Army Airfield in Arizona, maar in 2010 kwam daar een einde aan en werden ze gedoneerd aan een museum.

Ook buiten het leger om werd deze warbird gebruikt in Amerika. In 1974 werd de Skymaster namelijk officieel een deel van de ‘California Department of Forestry and Fire Protection’. Waarom? Aan het begin van de jaren 70 vond men dat de single engine Cessna 182’s en 210’s niet snel en veilig genoeg waren voor het nieuwe ‘air tanker program’. 40 Cessna O-2 Skymasters werden getest op voorafgestelde eisen en de 20 beste van deze vliegtuigen werden ten slotte overgenomen door deze afdeling. Deze vliegtuigen hebben meer dan 20 jaar geholpen met het bestrijden van bosbranden tot dat ze werden vervangen door de OV-10 Broncos.

 

 

De Cessna O-2 Skymaster buiten Amerika

Niet alleen in Amerika, maar ook in een selectief aantal andere landen heeft de O-2 zijn diensten bewezen. Zo werd een aantal Cessna O-2 Skymasters overgedragen aan de Zuid-Vietnamese luchtmacht, oftewel de South Vietnamese Air Force. Ook werd dit vliegtuig gebruikt tijdens een burgeroorlog in midden-Amerika. In El Salvador woede er van 1979 tot 1992 een burgeroorlog en in 1981 gaf Amerika de Salvadoraanse luchtmacht 23 O-2A’s en 2 O-2B’s om grote aanvallen van de rebellen tegen te gaan.

Naast Vietnam en El Salvador heeft de Cessna 0-2 ook gevlogen voor de volgende landen:

 • Botswana
 • Costa Rica
 • Dominicaanse Republiek
 • Ivoorkust
 • Haïti
 • Iran
 • Namibië
 • Solomon Eilanden
 • Zuid-Korea
 • Zimbabwe